HTML

a.t.e.i.s.t.a

Isten vagy van, vagy nincs. Léte nem függ attól, hogy mit hiszel. Ezt azért nem árt számításba venni!

Friss topikok

  • czoli: @ZéGé: nem a Hernádban készült, hanem a Városligeti (akkor Gorkij) Fasorban (2012.07.26. 16:44) Első találkozások

Linkblog

Archívum

Hibáztatsz vagy tagadsz?

2009.09.12. 10:18 czoli

 

Neked is van okod szenvedélyes lenni! Nyilván. Van számtalan okod rá. Annyi minden történt veled, aminek nem kellett volna megtörténnie. Meghalt valaki, kinek élnie kéne. Elhagyott valaki, pedig itt kéne lennie veled. Becsaptak, vagy kifosztottak. Megvertek. Nem szeretett az anyád eléggé. Kihasznált valaki.

Jogosan kérdezed, miért vert meg téged az Isten?

Miért tette ezt veled?

Vagy miért hagyta, ha akkora hatalma van?

Ha ilyen kérdések merülnek fel benned, akkor ideje lenne megkeresni rájuk a választ.

Nem?

Mert ha ilyen kérdések merülnek fel benned, akkor te nem vagy ateista.

Te hiszel Istenben, csak elégedetlen vagy vele. Szoktad is talán mondogatni: én hiszek valamiben, tudom, hogy valaminek lennie kell, de nem nevezném Istennek.

Van benned valami meghatározatlan bizonytalanság. Néha így érzel, néha úgy. Néha keserű vagy, máskor bizakodó. Megint máskor kőkemény: Nincs Isten! Nekem nem kell Isten! Ha lenne Isten, nem engedte volna, hogy ez megtörténjen. Hagyjon engem inkább békén!

Ha úgy gondolnád, hogy nincs Isten, akkor miért lennél szenvedélyes miatta? Tizennégy szemű tücsök, vagy havasi disznó sem létezik, mégsem izgatod magad emiatt. És ha nincs Isten, akkor ugyanannyira felelős a csalódásaidért, akár a havasi disznó. Ha nincs, nem is hibáztathatod!

Döntsd el, hibáztatni akarod vagy tagadni!

Mert ha tagadni, ebben az esetben egyedül maradtál, akár tetszik, akár nem.

Esetleg úgy gondolod, a többi lelkes ateista melletted áll majd a bajodban? Ha kirabolják a lakásodat, megtérítik a károdat? Megvédenek, ha jogtalanul támad rád valaki, vagy lelkiismeretlen csoportok a végsőkig kihasználnak? Ott állnak majd melletted, ha megbetegszel, ha elfogy a pénzed, vagy egyszerűen csak elfáradsz?

Talán te vagy az a legyőzhetetlen hős, aki minden helyzetben készen állsz, hogy helytállj?

Értem én a szenvedélyedet: miért avatkozik bele mindenki kéretlenül a dolgaidba?

És ha meg is hallgatna a világ, és mindenki eldöntené, hogy nem avatkozik bele, ott állnál egyedül, szemben az aktuális kihívással, és vagy győznél, vagy veszítenél. Újra és újra. Küzdesz, nyersz. Küzdesz, veszítesz. Felállsz, küzdesz. Amíg csak bírod. Egyedül magadra számíthatsz. Ez vagy te? Valóban ez vagy te?

Mert ez az Isten nélküli világ. Ezt kínálja neked az ateizmus. Ezt akarod?

Ha hibáztatni akarod, az persze más. Ez egy rendezetlen viszony közted és Isten között. Szerintem érdemes rendezni. Így vagy úgy.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://a-t-e-i-s-t-a.blog.hu/api/trackback/id/tr461376725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása